Gartner: 79% dintre strategii corporativi considera inteligenta artificiala si analiticele ca fiind esentiale pentru succesul companiilor in urmatorii doi ani

Persoanele responsabile de strategie considera ca un numar mai mare de activitati de planificare strategica si executie ar putea fi automatizate

 

Saptezeci si noua la suta dintre persoanele responsabile de strategie din interiorul corporatiilor sustin ca tehnologii precum analiticele, inteligenta artificiala (IA) si automatizarea vor fi esentiale pentru succesul organizatiilor lor in urmatorii doi ani, potrivit unui sondaj realizat de Gartner.

Strategii au spus ca, in medie, 50% din activitatile de planificare si executie strategica ar putea fi partial sau complet automatizate, in timp ce in prezent procentul acestora este de doar 15%.

Sondajul a fost realizat in perioada octombrie 2022 – aprilie 2023 in randul a 200 de lideri de strategie corporativa din organizatii din America de Nord, Europa de Vest, Asia/Pacific si Australia/Noua Zeelanda, activand in diferite industrii, cu venituri si dimensiuni diverse.

„Utilizarea analiticelor si a inteligentei artificiale pentru adoptarea de decizii strategice mai eficiente si mai bine documentate este una dintre cele mai mari provocari si oportunitati cu care se confrunta strategii corporativi in acest an”, a declarat David Akers, Director, Research la Gartner. „De ani de zile, strategii le-au spus afacerilor lor: Daca doriti sa ramaneti competitivi si eficient, trebuie sa faceti transformarea digitala. Acum, ei par gata sa puna in practica aceste sfaturi pentru propriile fluxuri de lucru”, a adaugat David Akers.

In timp ce majoritatea strategilor corporativi au spus ca folosesc analitici descriptive si de diagnosticare, mai putin de jumatate au declarat ca folosesc instrumente mai avansate, cum ar fi analitici predictive, prescriptive sau grafice (vezi Figura 1). In mod similar, doar 20% dintre strategi au raportat ca folosesc instrumente legate de IA, cum ar fi invatarea automata (machine learning) sau procesarea limbajului natural (natural language processing), pentru functiunile lor. Cu toate acestea, un procent mare de lideri de strategie au spus ca fie testeaza in proiecte pilot aceste instrumente, fie exploreaza optiunile de utilizare. De exemplu, 51% au spus ca investigheaza invatarea automata si 45% au spus acelasi lucru despre analiticile predictive.

Figura 1: Utilizarea analiticelor de catre strategii corporativi (procentul de respondenti)

Construiti o strategie bazata pe cazuri de utilizare

Unul dintre cele mai mari obstacole in calea implementarii este stabilirea unui caz de utilizare bine definit pentru noile tehnologii. 52% dintre strategi raporteaza ca aceasta este una dintre cele mai importante trei provocari, fiind cel mai des selectat raspuns.

„Exista mai multe motive pentru aceasta”, a spus Akers. „Strategii se confrunta cu o piata de furnizori necunoscuta, au prea multe optiuni din care sa aleaga si au putine situatii precedente pe care sa se bazeze”, a completat Akers.

O mare parte din tehnologia avansata pe care strategii au spus ca intentioneaza sa o implementeze este deja folosita cu succes in alte parti. Pentru a construi o analiza de business solida, Gartner recomanda mai intai sa mapati functionalitatile existente la nevoile specifice, apoi trebuie sa luati in considerare cum sa prioritizati diferitele cazuri de utilizare pe care tehnologia avansata le-ar putea oferi punand intrebari despre scopul, impactul si cat de adecvate sunt noile instrumente.

Clientii Gartner pot citi mai multe in raportul „Strategists Say New Technologies Are Critical to Function’s Success”.

Alte tendinte de leadership vor fi prezentate in cadrul Gartner IT Symposium/Xpo, cea mai importanta conferinta la nivel mondial pentru CIO si alti directori IT. Analistii si participantii Gartner vor explora tehnologia, perspectivele si tendintele care modeleaza viitorul IT si al afacerilor, inclusiv accelerarea transformarii afacerii, securitatea cibernetica, AI, experienta clientilor, analiza datelor, conducerea executiva si multe altele. Urmariti pe Twitter stirile si actualizarile de la conferinte folosind #GartnerSYM.

Datele si locatiile viitoare pentru Gartner IT Symposium/Xpo sunt:

11-13 septembrie | Gold Coast, Australia

16-19 octombrie | Orlando, FL

6-9 noiembrie | Barcelona, ​​Spania

13-15 noiembrie | Tokyo, Japonia

28-30 noiembrie | Kochi, India

Despre Gartner for Information Technology Executives

Gartner for Information Technology Executives ofera o perspectiva actionabila si obiectiva pentru CIO si liderii IT, pentru a-i ajuta sa-si conduca organizatiile prin transformarea digitala si sa conduca cresterea afacerii. Informatii suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/information-technology.

Urmariti stirile si actualizarile de la Gartner for IT Executives pe Twitter si LinkedIn folosind #GartnerIT. Vizitati IT Newsroom pentru mai multe informatii si analize.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Indrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna in ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *