Gartner: Cheltuielile IT pentru serviciile bancare si de investitii la nivel mondial vor ajunge in 2023 la 652 miliarde USD

Incertitudinea economica actuala determina organizatiile sa investeasca in infrastructura IT agila

Cheltuielile IT pentru servicii bancare si de investitii la nivel mondial sunt estimate sa insumeze 652,1 miliarde USD in 2023, in crestere cu 8,1% fata de 2022, potrivit Gartner. Cheltuielile pentru software vor inregistra cel mai important avans, cu o crestere de 13,5% in 2023.

„Turbulentele economice actuale au schimbat anul acesta contextul investitiilor in tehnologie in serviciile bancare si de investitii”, a declarat Debbie Buckland, Director Analyst la Gartner. „In loc sa reduca bugetele IT, organizatiile cheltuiesc mai mult pe tipurile de tehnologii care genereaza rezultate semnificativ mai mari in afaceri. Cheltuielile pentru software, de exemplu, migreaza de la dezvoltarea lor interna in directia achizitionarii de solutii care genereaza mai rapid valoare”, a adaugat Debbie Buckland.

Investitiile in cloud continua in ritm sustinut

Conform sondajului Gartner 2023 CIO and Technology Executive Survey, directorii IT ai organizatiilor de servicii bancare si de investitii vor cheltui cea mai mare parte a resurselor de finantare noi sau suplimentare alocate in 2023 pentru securitate cibernetica, date si analitice, tehnologii de integrare si cloud.

Mai mult de jumatate dintre ei intentioneaza sa creasca investitiile in cloud, reducand in acelasi timp cheltuielile IT efectuate pentru propriile centre de date. Acest lucru se reflecta prin cresterea mai lenta a cheltuielilor pentru sistemele centrelor de date, de la 13,2% in 2022 la 5,7% in 2023 (vezi tabelul 1). Bancile isi diminueaza activele corporale si cheltuielile de capital (capex) in favoarea adoptarii de servicii si cheltuieli de exploatare (opex), pentru a raspunde asteptarilor in evolutie ale clientilor si pietei.

Tabelul 1. Evolutia preconizata la nivel mondial a cheltuielilor IT pentru serviciile bancare si de investitii (milioane USD)

Cheltuieli 2022 Crestere 2022 (%) Cheltuieli 2023 Crestere 2023 (%)
Sisteme de centre de date 34.467 13,2 36.433 5,7
Dispozitive 37.961 -9,9 37.149 -2,1
Servicii interne 52.933 -2,2 55.156 4,2
Servicii IT 246.698 5,2 269.735 9,3
Software 153.268 11,2 174.014 13,5
Servicii de telecomunicatii 77.736 -2,9 79.599 2,4
Total 603.063 4,1 652.086 8,1

Sursa: Gartner (iunie 2023)

„Pentru a face fata climatului economic actual, directorii IT ai organizatiilor din domeniul serviciilor bancare si de investitii acorda prioritate obiectivelor mai conservatoare care sprijina o crestere rezistenta si durabila, cum ar fi o experienta mai buna pentru clienti (CX) si operatiuni mai eficiente”, a declarat Pete Redshaw, VP Analyst la Gartner. „Aceasta este o schimbare fata de anii precedenti, cand cresterea totala – noi teritorii, noi clienti, noi linii de afaceri – a fost obiectivul principal al directorilor generali din sectorul bancar”, a completat Pete Redshaw.

Serviciile IT ramane segmentul cu volumul cel mai mare de cheltuieli

Impulsionate de utilizarea sporita a serviciilor de consultanta si a infrastructurii ca serviciu (IaaS), serviciile IT vor reprezenta categoria cu cel mai mare volum de cheltuieli, estimat sa ajunga in 2023 la aproape 270 de miliarde USD. Aceasta reprezinta o crestere de 9,3% fata de 2022, reflectand rolul din ce in ce mai important pe care furnizorii de servicii IT il joaca in a sprijini organizatiile bancare si de servicii de investitii sa navigheze pe valurile de oportunitati si provocari emergente.

„Incertitudinea economica determina organizatiile sa descompuna contractele pe termen lung in mai multe proiecte mai scurte”, a spus Buckland. „De asemenea, acestea sunt reticente in a semna noi contracte, a se angaja in initiative pe termen lung sau a angaja noi parteneriate tehnologice, ceea ce duce la o crestere a utilizarii serviciilor de consultanta IT”, a subliniat Buckland.

Lipsa de specialisti conduce la cresterea cheltuielilor pentru serviciile interne

Deficitul global de talente afecteaza si organizatiile bancare si de servicii de investitii, iar cheltuielile pentru serviciile interne vor creste cu 4,2% in 2023 pentru a sprijini costurile crescute de angajare si retinere a talentelor.

„Chiar si dupa recentele reduceri de personal efectuate de multi dintre gigantii din domeniul tehnologiei, bancile nu mai sunt vazute automat de talentele de top ca fiind destinatiile cele mai dezirabile, care ofera satisfactii sau un mediu stimulativ”, a spus Redshaw. „Este nevoie de mai multe solutii inovatoare, cum ar fi renuntarea la cerintele legate educatia universitara si adaugarea de beneficii, cum ar fi recalificarea continua, echipe hibride, metode agile si parteneriate fintech”, a detaliat Redshaw.

Clientii Gartner pot citi mai multe in „Forecast: Enterprise IT Spending for the Banking and Investment Services Market, Worldwide, 2021-2027, 1Q23 Update” si „2023 CIO and Technology Executive Agenda: A Banking and Investment Services Perspective”.

Analize suplimentare despre tendintele legate de CIO si IT vor fi prezentate in cadrul Gartner IT Symposium/Xpo, cea mai importanta conferinta la nivel mondial pentru CIO si alti directori IT. Analistii si participantii Gartner vor explora tehnologia, perspectivele si tendintele care modeleaza viitorul IT si al afacerilor, inclusiv modalitatile de integrarutilizare a IA generative, transformarea afacerilor, securitatea cibernetica, experienta clientilor, analiza datelor, conducerea executiva si multe altele. Urmariti pe Twitter stirile si actualizarile de la conferinte folosind #GartnerSYM.

Datele si locatiile viitoare pentru Gartner IT Symposium/Xpo includ:

11-13 septembrie | Gold Coast, Australia

16-19 octombrie | Orlando, FL

6-9 noiembrie | Barcelona, ​​Spania

13-15 noiembrie | Tokyo, Japonia

28-30 noiembrie | Kochi, India

Despre Gartner for Information Technology Executives

Gartner for Information Technology Executives ofera o perspectiva actionabila si obiectiva pentru CIO si liderii IT, pentru a-i ajuta sa-si conduca organizatiile prin transformarea digitala si sa conduca cresterea afacerii. Informatii suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/information-technology.

Urmariti stirile si actualizarile de la Gartner for IT Executives pe Twitter si LinkedIn folosind #GartnerIT. Vizitati IT Newsroom pentru mai multe informatii si analize.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Indrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna in ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *