Gartner estimeaza ca veniturile mondiale din vanzarea de semiconductori vor scadea cu 11% in 2023

Gartner_Semiconductors

Aceste venituri au totalizat 599,6 miliarde USD in 2022

Conform unei recente prognoze data publicitatii de Gartner, veniturile globale inregistrate din vanzarea de semiconductori se estimeaza ca vor inregistra o scadere cu 11,2% in 2023. In 2022, piata a totalizat vanzari in valoare de 599,6 miliarde USD, ceea ce a reprezentat o crestere marginala de 0,2% fata de 2021.

Perspectivele pe termen scurt pentru piata semiconductorilor s-au deteriorat si mai mult, iar analistii Gartner estimeaza ca veniturile globale din semiconductori vor ajunge la 532 de miliarde USD in 2023 (vezi tabelul 1).

„Pe masura ce turbulentele economice persista, cererea slaba de electronice de pe piata utilizatorilor finali se raspandeste de la consumatori inspre companii, creand un mediu investitional incert. In plus, o oferta in exces de cipuri, care creste stocurile si reduce preturile cipurilor, accelereaza declinul pietei semiconductorilor in acest an”, a declarat Richard Gordon, Practice Vice President in cadrul Gartner.

Tabelul 1. Prognoza veniturilor din vanzarea de semiconductori la nivel mondial, 2022-2024 (miliarde USD)

2022 2023 2024
Venituri 599,6 532,2 630,9
Crestere (%) 0,2 -11,2 18,5

Veniturile din vanzarea de memorii vor scadea cu 35,5% in 2023, dar vor marca o revenire in 2024

Industria cipurilor de memorie se confrunta cu supracapacitate si exces de stoc, ceea ce va continua sa exercite o presiune semnificativa asupra preturilor medii de vanzare (Average Selling Price – ASP) in 2023. Volumul acestei piete este estimat sa atinga 92,3 miliarde USD, marcand o scadere de 35,5% in 2023. Cu toate acestea, analistii Gartner preconizeaza ca in 2024 se va produce un reviriment al pietei, care va inregistra o crestere de 70%.

Piata de memorii DRAM se va confrunta cu un surplus semnificativ pentru cea mai mare parte a anului 2023, din cauza cererii slabe de echipamente finale si a nivelurilor ridicate ale stocurilor, in pofida unei stagnari a productiei din partea furnizorilor de memorii DRAM. Analistii Gartner prevad ca veniturile din memorii DRAM vor scadea cu 39,4% in 2023, ajungand la 47,6 miliarde USD. Piata va trece la un nivel de subaprovizionare in 2024, iar veniturile din memoriile DRAM vor creste cu 86,8% pe masura ce preturile vor reveni.

In urmatoarele sase luni, Gartner se asteapta ca dinamica pietei de memorii NAND sa fie similara cu cea a pietei de memorii DRAM. Cererea slaba si stocurile semnificative ale furnizorilor vor crea o oferta in exces, care va duce la scaderi puternice ale preturilor. Ca rezultat, se estimeaza ca veniturile din memoriile NAND vor scadea cu 32,9%, pana la 38,9 miliarde USD in 2023. In 2024, veniturile din memoriile NAND vor creste cu 60,7% din cauza unei deficit accentuat de aprovizionare.

„Industria semiconductorilor se confrunta cu o serie de provocari pe termen lung in urmatorul deceniu”, a spus Gordon. „Deceniile in care pietele au fost caracterizate de volume mari si de preturi ridicate pentru componente se apropie de sfarsit, in special pe pietele PC-urilor, tabletelor si smartphone-urilor, unde inovatia tehnologica este diminuata”, a adaugat Gordon.

In plus, efectele pandemiei COVID-19 si tensiunea din relatiile comerciale dintre SUA si China au precipitat tendinta de deglobalizare si ascensiunea sentimentului de tehnonationalism. „Semiconductorii sunt astazi vazuti ca o problema de securitate nationala”, a spus Gordon. „Guvernele din intreaga lume se straduiesc sa creeze autosuficienta in lantul de aprovizionare cu semiconductori si electronice. Acest lucru conduce la stimularea initiativelor de onshoring in intreaga lume”, a completat Gordon.

Cererea de semiconductori este fragmentata

Pietele de semiconductori pentru computere, tablete si smartphone-uri stagneaza. Pietele combinate vor reprezenta 31% din veniturile din semiconductori in 2023 si vor totaliza 167,6 miliarde USD. „Aceste piete cu volum mare s-au saturat si au devenit piete de inlocuire, lipsite de inovatii tehnologice convingatoare”, a spus Gordon.

In paralel, atat pietele de semiconductori pentru autovehicule, cat si cele industriale, pentru sectorul aerospatial militar/civil vor inregistra o crestere. Se estimeaza ca piata semiconductorilor pentru autovehicule va creste cu 13,8%, ajungand la 76,9 miliarde USD in 2023.

In viitor, vor exista multe mai multe piete finale, dar mai mici. Pietele finale vor fi mai fragmentate, cu domenii de crestere provenind din mai multe sectoare diferite din domeniile auto, industrial, IoT si militar/aerospatial.

„Cererea de pe piata utilizatorilor finali va fi mai putin expusa la cheltuielile discretionare ale consumatorilor si mai expusa la cheltuielile efectuate de companii. Lanturile de aprovizionare vor fi mai complexe, cu multi mai multi intermediari implicati si canale variate de acces pe piata, iar pentru a satisface diferite cerinte ale pietei utilizatorilor finali, vor fi necesare diferite tipuri de capacitati”, a spus Gordon.

Clientii Gartner pot citi mai multe in “Semiconductors and Electronics Forecast Database, Worldwide, 1Q23 Update.”.

Despre Gartner for High Tech

Gartner for High Tech pune la dispozitia liderilor din domeniul tehnologiei si echipelor lor cele mai bune practici bazate pe roluri, perspective din industrie si viziuni strategice asupra tendintelor emergente si schimbarilor pietei pentru a-si atinge prioritatile esentiale si pentru a construi organizatiile de succes de maine. Informatii suplimentare sunt disponibile la www.gartner.com/en/industries/high-tech

Urmariti stirile si actualizarile de la Gartner for High Tech pe Twitter si LinkedIn folosind #GartnerHT.

Despre Gartner

Gartner, Inc. (NYSE: IT) ofera o perspectiva obiectiva si utila pentru directori si echipele lor. Indrumarile si instrumentele noastre de specialitate permit luarea unor decizii mai rapide si mai inteligente si o performanta mai buna in ceea ce priveste prioritatile esentiale ale unei organizatii. Pentru a afla mai multe, vizitati: gartner.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *