Investitiile in rezidential si logistic continua in ritm accelerat. Noi formate de retail castiga teren, proprietarii de birouri se pregatesc pentru revenirea angajatilor in cladiri, iar formatele tip “oras in oras” atrag noi investitori

  • Marile proiecte imobiliare in lucru sau care sunt anuntate pentru incepere in 2022 cumuleaza investitii de peste 1,8 miliarde EUR*.  

 

  • Peste 500.000 mp de noi spatii logistice au fost anuntate pentru livrare in 2022 in Romania.

 

  • Cel putin 10 mari proiecte rezidentiale de peste 500 de apartamente sunt in curs de dezvoltare in Bucuresti si in marile orase la inceput de an.

 

  • Pe segmentul de retail, peste 200.000 de mp de spatii moderne si noi formate isi vor face loc pe piata, la nivelul intregii tari.

 

  • Dezvoltatorii de birouri continua investitiile, cu peste 130.000 mp de noi cladiri anuntati doar la nivel de Bucuresti.

 

  • “Orasele in oras” – dezvoltarile mixte ce includ mai multe facilitati castiga de asemenea teren. Doar la nivel de Bucuresti sunt in lucru trei mari astfel de proiecte.  

 

Bucuresti, 23 februarie 2022 – Investitiile in real estate continua in ritm accelerat in Romania, piata rezidentiala si segmentul logistic atragand cel mai mare volum de noi investitii, arata o analiza BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) la inceput de an. Segmentul de retail atrage noi investitii si formate, in timp ce investitorii in cladiri de birouri se pregatesc pentru cresterea volumului de trafic si reintoarcerea la birou a angajatilor. In total, conform estimarilor BREC, volumul investitiilor atrase de cele mai mari proiecte in lucru sau care vor incepe anul acesta, la nivelul intregii tari, depaseste 1,8 miliarde de euro.

BREC_Marian Popa, Managing Director, Globalworth Romania

Peste 10 proiecte rezidentiale mari, cu peste 500 de apartamente sunt in curs de dezvoltare anul acesta doar la nivel de Bucuresti. Pe segmentul cladirilor de birouri, pentru ca anul acesta se preconizeaza relaxarea restrictiilor care au caracterizat ultimii doi ani, iar majoritatea companiilor au in plan readucerea angajatilor la birou sau tranzitia de la “work from home” la diferite formate de munca hibrid, in 2022 vom asista la noi investitii si pe acest segment. Sase noi proiecte de birouri sunt anuntate doar la nivel de Bucuresti, iar acestea vor aduce in plus pe piata aproape 140 de mii de metri patrati.

 BREC_Tatian Diaconu, CEO, NHOOD

“10-12 companii cauta acum suprafete de peste 10.000 mp de birouri. Din punctul nostru de vedere, atat astazi, cat si maine, piata locala este foarte promitatoare,” a declarat Marian Popa, Managing Director Globalworth Romania in cadrul unei conferinte privind agenda marilor investitori, organizat de BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.

Potrivit analizei BREC, in 2022 se va extinde puternic si segmentul proiectelor mixte – tip “oras in oras” – care ofera facilitati multiple. La nivelul Capitalei sunt in lucru trei mari astfel de dezvoltari, iar la nivelul celorlalte mari orase din tara se adauga inca cel putin 5.

Pe segmentul logistic, la nivel national, noile livrari vor atinge un volum de peste 500.000 mp anul acesta.  Nu in ultimul rand, vor fi construiti peste 200.000 mp de spatii moderne de retail, majoritatea investitiilor fiind anuntate in Bucuresti si in orasele mari din vestul tarii, dar si in orase secundare si tertiare precum Pitesti sau Alba Iulia. Tot pe segmentul de retail, investitorii pregatesc formate si concepte noi, integrand elemente ce tin de sustenabilitate sau comunitate.

Observam o crestere a traficului in centrele comerciale regionale. Retailerii de bijuterii, cosmetice si articole sportive sunt cei care au inregistrat vanzari crescute, avand in vedere contextul ultimilor ani, marcat de restrictii“, a declarat pentru BREC Geanina Ungureanu, Senior Asset & Leasing Manager, Retail, Immofinanz.

Tatian Diaconu, CEO Nhood, a spus de asemenea ca “ideea de a imbina intr-un mod util retailul cu birourile, cu un sistem educational sau de sanatate demonstreaza de fapt ca aceasta este o solutie noua.”
Omer Susli, proprietarul magazinelor Home Lux si investitor imobiliar, a anuntat de asemenea finalizarea achizitiei centrului comercial River Plaza din Ramnicu Valcea de la fondul de investitii Sonae Sierra.

Si Skanska, jucator puternic axat pe sustenabilitate, considera ca “preferam sa suportam cresterea costului in constructii decat costul de a nu face nimic pentru protejarea mediului. Am confirmat prin proiectele noastre targetul de reducere a emisiilor de carbon cu 50%, iar pentru viitor ne dorim sa crestem la 70%”, potrivit reprezentantului companiei, Andrei Ivan.
Una din principalele provocari ale industriei ramane cresterea costurilor de constructie si lipsa personalului calificat. Adriana Iftime, Vice-Presedinte al Patronatului Societatilor din Constructii, a declarat ca in Romania activeaza 400.000 de muncitori, in timp ce pe santierele din Europa de Vest lucreaza 700.000 de muncitori romani.  

Investitorii prezenti la conferinta BREC au ridicat problema lipsei de transparenta in relatiile cu autoritatile si impredictibilitatea, care pune in pericol dezvoltarea pe termen lung a pietei imobiliare romanesti.

BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) este cea mai mare organizatie a pietei de real – estate din Romania. Companiile membre BUCHAREST REAL ESTATE CLUB sunt investitori majori, locali si internationali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbana, cladirilor de birouri, parcurilor logistice si industriale, parcurilor de retail, investitiilor rezidentiale, cu portofolii cumulate de peste 10 miliarde de Euro. Mai multe informatii: www.brec.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *