Osciloscopul- necesar in laborator

Dacă lucrați într-un laborator, veți întâlni, fără îndoială, multe tipuri de instrumente și echipamente scumpe și complicate.

Echipamentul de laborator al unui om de știință cuprinde un set de instrumente – fără acestea nu se pot decât emite ipoteze. Deşi fiecare laborator în parte are diferite instrumente, există anumite echipamente care sunt atât de utile, încât nici un laborator nu poate fi lipsit de ele. Un exemplu notabil îl reprezintă osciloscopul. Osciloscoapele sunt utilizate de către profesioniști în analize de laborator sau în cercetare. Fie că optaţi pentru un osciloscop analog, fie digital, este necesar să aveţi unul în laborator.

Osciloscoapele sunt disponibile cu lățimi de bandă de 8, 20, 25, 40, 60, 80, 100, 150 și 200 MHz. Ele sunt, de asemenea, echipate cu două sau patru canale și cu un display monocrom sau color. Cele mai multe dintre ele sunt echipate cu un ecran mare pentru a asigura cea mai bună capacitate de citire în toate tipurile de condiții de muncă diferite.

Unele modele au software opțional pentru a permite ca datele de pe ecran să fie tipărite sau stocate pentru a fi transferate pe un computer pentru a fi stocate pentru măsurători diferite pe termen lung sau pentru a vizualiza datele mai târziu.

Un osciloscop este gata de utilizare (cu conectorii de intrare, siguranța de înlocuire, cablul de alimentare și manualul de utilizare) direct din cutie.

Osciloscopul este utilizat pentru a afișa și analiza semnalele electrice, fie forme de undă repetitive, fie impulsuri tranzitorii, care se schimbă prea repede pentru a fi înregistrate prin contoare simple analogice, cum ar fi AVO sau prin instrumente digitale precum DMM. De mulți ani, osciloscoapele au folosit tuburi catodice și circuite analogice care au cuprins un fascicul îngust de electroni pe un ecran fluorescent, ca într-un televizor.

Aceste osciloscoape cu raze catodice sau CRO folosesc semnalul care urmează să fie analizat pentru a controla mișcarea verticală a fasciculului de electroni. Acest lucru produce un afișaj care este efectiv un grafic al tensiunii (vertical) versus timp (orizontal)

osciloscop 34345

Cele mai multe osciloscoape au caracteristici de bază similare. Ele diferă în principal la viteza semnalelor pe care le pot gestiona, la numărul de parametri pe care îl puteți ajusta și la facilitățile suplimentare oferite.

Indiferent de tipul de laborator pe care îl utilizați, aparatura trebuie să fie bine întreținută și reparată în timp util dacă doriți să îmbunătățiți eficiența procedurilor de laborator și a cercetărilor științifice. Îmbunătățirea și menținerea echipamentului de laborator nu este o sarcină ușoară și trebuie strict făcută de profesionişti.

Majoritatea osciloscoapelor de astăzi sunt digitale, ceea ce permite măsurători precise ale semnalelor exacte și calcule rapide, capabilități de stocare a datelor și analize automate. Fie că alegeţi un osciloscop digital sau analog, utilizarea osciloscopului face munca mai ușoară și mai accesibilă pentru o varietate de lucrători.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *