BDCE și Primăria Sectorului 6 al Municipiului București își unesc forțele pentru a construi un spital de ultimă generație

București (31 mai) – Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) și Primăria Sectorului 6 al Municipiului București marchează astăzi un moment important, prin semnarea unui acord de împrumut de 72,9 milioane de Euro, garantate din Fondul InvestEU, care va permite construirea unui spital de tip „greenfield”.

Acordul semnat de Primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu și de Vice-guvernatorul BDCE pentru Țările din Grupul de Interes Tomáš Boček reprezintă angajamentul comun pentru îmbunătățirea infrastructurii din domeniul medical din România. Se preconizează că lucrările de construcție pentru noul spital vor dura trei ani, iar bugetul total aferent este de 145,8 milioane de Euro. Împrumutul BDCE va fi susținut și prin grantul acordat prin Platforma de consiliere InvestEU, în cuantum de 1,8 milioane de Euro, în vederea finanțării cheltuielilor aferente managementului de proiect pe durata fazei de pregătire și proiect, pentru a asigura astfel alinierea cu cele mai bune practici.

Acest spital din Sectorul 6 a fost proiectat pentru a răspunde nevoilor populației locale și este primul spital public de asemenea dimensiuni care urmează să fie construit de o primărie din România; mai mult, este primul spital generalist de stat, construit în București de o autoritate publică locală, în ultimii 45 de ani. Proiectul urmează să fie derulat prin contract de tip DBEM (Design-Build-Equip and Maintain/Proiectare, Execuție, Echipare și Mentenanță) pentru a evita întârzieri la livrarea spitalului. Proiectul a fost întocmit cu sprijinul TUD Group, consultantul financiar și tehnic implicat în proces de la concepere până la perfectarea financiară.

„Sunt foarte emoționat, acesta este proiectul vieții mele, proiectul meu de suflet. Avem teren, deja am îngropat rețelele de utilități, cumva șantierul a început. Acum are și finanțare! Un proiect este serios în momentul în care are finanțare, altfel, este doar o idee, o intenție”, a declarat primarul Sectorului 6 – Ciprian Ciucu.

„Suntem mândri să sprijinim acest proiect ambițios, care subliniază angajamentul nostru de a îmbunătăți accesul la servicii medicale de calitate pentru toți locuitorii Municipiului București și, în special, pentru segmentele dezavantajate de populație” a declarat Tomáš Boček, Vice-guvernatorul BDCE pentru Țările din Grupul de Interes.

Noul spital este pregătit să îmbunătățească semnificativ serviciile medicale cu peste 300 de paturi, incluzând opt secții, opt săli de operație, șapte săli de nașteri și un compartiment de primiri urgențe de top.

Serviciile medicale se vor axa pe proceduri minim invazive și pe tratarea pacienților în ambulatoriu, pe cât posibil, pentru a evita internările care nu sunt necesare. Această gamă largă de servicii în ambulatoriu va fi completată de servicii cu spitalizarea în domenii identificate precum chirurgie, neonatologie, ginecologie-obstetrică, cardiologie, medicină internă, neurologie și terapie intensivă.

Spitalul va îmbunătăți semnificativ serviciile de sănătate, oferind peste 300 de paturi, opt secții, opt săli de operație, șapte săli de nașteri și un departament de urgență de top. Este primul proiect de spital realizat de o primărie din România în ultimii 45 de ani. BDCE a oferit sprijin continuu pentru acest proiect de spital, sănătatea fiind unul dintre sectoarele sale prioritare de investiții.

Contacte Media:

  • București: Wassila DRIDI, Wassila.DRIDI@coebank.org, +33 7 87 70 22 36

Paris: Jelica Vesic, Jelica.VESIC@coebank.org, +33 6 03 12 57 80

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *