Testarea în condiții reale: soluții de securitate Axis implementate la Concursul Eurovision

București, 26 iunie 2024 – La începutul lunii mai, cea de-a 68-a ediție a Concursului Eurovision (ESC) a avut loc la Arena Malmö din Suedia. Soluții de supraveghere video de la Axis au fost instalate pe parcursul evenimentului pentru a sprijini securitatea. În același timp, am avut ocazia să testăm produsele într-un mediu real pentru a obține cunoștințe valoroase în ceea ce privește metadatele.

Inovația continuă este esențială. Unul dintre modurile prin care realizăm acest lucru este colaborarea strânsă cu partenerii și clienții noștri finali pentru a înțelege cum folosesc soluțiile și cum acestea pot fi optimizate și îmbunătățite în viitor.

Colaborarea cu echipa de securitate de la Arena Malmö în timpul Concursului Eurovision (ESC) a fost un exemplu concret al modului în care punem acest principiu în practică. Relația a început încă din 2013, când ESC a avut loc ultima dată în Malmö, Suedia. La acel moment, instalarea includea doar douăsprezece camere, iar singura analitică disponibilă era detectarea mișcării.

În 2024, Peter Narbe, șeful securității evenimentului și a grupului de proiect de la Arena Malmö, au contactat echipa Axis Communications pentru a căuta sprijin în implementarea unei soluții de supraveghere video de ultimă generație pentru eveniment, acoperind atât zonele interne cât și pe cele externe ale arenei.

Soluția bazată pe evenimente a fost proiectată folosind AXIS Site Designer. Aceasta a inclus peste 40 de camere Axis (panoramice, cu mai mulți senzori, termice și cu funcții de panoramare, înclinare și zoom (PTZ)) care acopereau atât zonele interne, cât și – predominant – cele externe ale arenei.

Protecția perimetrului a fost o prioritate centrală, în special în jurul zonelor precum generatoarele de rezervă. Camerele termice și AXIS Perimeter Defender au fost utilizate pentru a susține aceasta, asigurând securitatea perimetrului. Recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare a fost folosită pentru a notifica agenții de Securitate atunci când vehiculele au sosit, iar analitica Smart Search a fost disponibilă prin implementarea celei mai recente versiuni a AXIS Camera Station (ACS).

Observarea utilizării soluției

Antrenarea modelelor de AI a oferit o oportunitate aproape unică de a colecta date care pot fi utilizate pentru antrenarea algoritmilor de învățare profundă. Anthony Hawkins, inginer de învățare profundă și analiză la Axis, explică modul în care echipa de dezvoltare a produselor a folosit evenimentul pentru a testa cele mai recente aplicații AI: „în AI, algoritmul este la fel de bun precum datele pe care se antrenează”. El subliniază că, deși echipa dispune de multe înregistrări existente ale perimetrelor, gardurilor, autostrăzilor și orașelor, nu există suficient de multe date provenite de la evenimente mari sportive și muzicale, precum Eurovision.

Cu până la 9,000 de persoane participând la fiecare spectacol la ESC, și cu nouă spectacole diferite care au loc, a existat o scară reală care a oferit un teren de testare nou pentru analitice, cum ar fi numărarea persoanelor în dinamica unei mulțimi. Nu numai atât, dar natura acestui eveniment în particular a însemnat că a existat, de asemenea, o varietate reală de îmbrăcăminte, echipamente, vehicule, precum și condiții de lumină în schimbare. Toate acestea sunt esențiale pentru testarea analiticelor pentru acuratețe în condiții provocatoare.

Când vine vorba de antrenarea modelelor AI, Hawkins explică faptul că patruzeci de membri ai echipei ar revizui înregistrările capturate și ar anota imaginile, identificând persoane, obiecte, vehicule, culori, și așa mai departe, care apoi servesc ca bază pentru antrenarea modelului. „Pe scurt, pentru a antrena modelele noastre trecem de la blocuri mari de video la sute de cadre anotate, și apoi acestea sunt introduse în modelele noastre,” el notează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *