Sony aduce noua experiență muzicală „360 Reality Audio”, care introduce utilizatorii într-un câmp de sunet tridimensional generat de tehnologia Spatial Audio bazată pe obiecte

360-430x337

Un nou ecosistem muzical pentru crearea și distribuirea de conținut și pentru redarea muzicii

Tokio, Japonia — Sony anunță lansarea unei experiențe muzicale complet nouă, denumită „360 Reality Audio”, care le oferă utilizatorilor senzația de plonjare în sunet, care vine înspre ei din toate direcțiile. Noua experiență este generată de tehnologia Sony Spatial Audio bazată pe obiecte și a fost anunțată la CES 2019 în Las Vegas.

Sony colaborează cu producători, distribuitori și alte organizații importante din lumea muzicală pentru a furniza tehnologia necesară creării unui ecosistem muzical împrejurul 360 Reality Audio, care include crearea, distribuirea și redarea de conținut muzical. Între timp, Sony lucrează la promovarea acestei noi experiențe muzicale în rândul creatorilor de muzică, artiștilor și fanilor, încercând să creeze o lume complet nouă a entertainment-ului muzical.

Bernhard Grill, Director, Audio and Media Technologies, Fraunhofer IIS, declară: „Suntem bucuroși să facem parte din acest proiect inovator care le permite consumatorilor să asculte muzica într-o manieră complet nouă. Tehnologia Sony 360 Reality Audio, construită pe baza arhitecturii MPEG-H 3D Audio, le oferă utilizatorilor o experiență muzicală creativă, de ultimă generație. Datorită suportului MPEG-H object-based audio, vocile, instrumentele și efectele pot fi distribuite împrejurul ascultătorilor, scufundându-i în muzică așa cum nu li s-a mai întâmplat vreodată. Cu 360 Reality Audio, Sony oferă o experiență de pionierat iubitorilor de muzică și creatorilor ei deopotrivă.”

Dennis Kooker, președinte al Global Digital Business & U.S. Sales, Sony Music Entertainment, declară: „Sony Music este încântat să se asocieze cu Sony Corporation pentru a susține creșterea 360 Reality Audio. Credem cu tărie în soluțiile audio de calitate înaltă care amplifică experiența de ascultare a consumatorilor, iar acest format acustic tridimensional este o opțiune nouă incitantă pentru fanii care caută mijloace tot mai imersive de a asculta muzica preferată. Dorim să colaborăm cu un număr tot mai mare de furnizori de servicii digitale pentru a crea piese muzicale ale artiștilor noștri disponibile pentru tehnologia de redarea 360 Reality Audio.”

Ole Obermann, Chief Digital Officer, Vicepreședinte Executiv, Business Development la Warner Music Group, declară: „Căutăm permanent noi mijloace prin care să amplificăm muzica artiștilor noștri, iar diversitatea posibilităților de ascultare este foarte benefică atât pentru artiști cât și pentru fanii lor. Imersiunea acustică pusă la dispoziție de Sony va adăuga o nouă dimensiune dispozitivelor de redare și le va oferi iubitorilor de muzică o experiență de calitate ridicată pe care nu o pot obține din altă parte. Suntem impresionați de ce am aflat până acum și bucuroși să putem susține lansarea acestei noi tehnologii.”

1: Planificat să fie livrat prin patru servicii: Deezer, nugs.net, Qobuz și TIDAL.

  • Ce este 360 Reality Audio?

360 Reality Audio întrebuințează tehnologia Sony object-based spatial audio pentru a genera o experiență muzicală imersivă care le oferă utilizatorilor senzația că se află la un concert live.

360 Reality Audio le oferă artiștilor și creatorilor de muzică posibilitatea să producă experiență muzicală la 360 de grade, prin maparea surselor acustice precum vocile, corul și instrumentelor cu informații poziționale de distanță și unghi pentru a se potrivi scopului lor creativ și artistic. Atunci când ascultătorii redau conținutul rezultat, se pot bucura de o experiență muzicală care îi scufundă în sunet din toate direcțiile, întocmai așa cum a intenționat creatorul conținutului.

Despre ecosistemul muzical 360 Reality Audio de la Sony

Crearea de conținut

Sony va pune la dispoziție instrumente de creare a conținutului și va lucra cu nume importante din industria muzicală pentru a pregăti și a amplifica muzica sub formă de conținut 360 Reality Audio. De asemenea, muzica existentă care se află deja în format acustic multitrack va putea fi convertită în format compatibil 360 Reality Audio cu ajutorul instrumentelor de producție puse la dispoziție de Sony.

Formatul de distribuit

Sony plănuiește să lanseze un format optimizat pentru distribuirea muzicii. Prin colaborarea cu Fraunhofer IIS, parte a celei mai mari organizații de cercetare aplicată din Europa, formatul se va subordona MPEG-H 3D Audio, un standard audio deschis.

Servicii pentru distribuirea conținutului compatibil1

Planul este de a distribui conținut compatibil 360 Reality Audio prin serviciile de distribuție a muzicii.

Dispozitive compatibile

Sony explorează potențialul unei varietăți de dispozitive audio care să susțină acest nou tip de conținut muzical, dar se va concentra inițial pe dezvoltarea tehnologică a căștilor și a boxelor Sony.

În cazul căștilor, nu va fi necesar un dispozitiv dedicat pentru ca utilizatorii să redea conținut compatibil cu 360 Reality Audio și să experimenteze un câmp acustic cu senzație realistă diferit de ce pot oferi orice căști convenționale. Totuși, pentru a genera cea mai bună experiență muzicală posibil, va fi necesară măsurarea caracteristicilor de audiție a urechilor fiecărui utilizator și aplicarea unei procesări de semnal conforme sunetului reprodus. Sony dezvoltă o aplicație care le va permite utilizatorilor să își fotografieze propriile urechi cu smartphone-ul pentru a crea o experiență muzicală optimizată pe baza analizării caracteristicilor urechilor utilizatorilor.

Sistemele de sunet cu boxe care proiectează sunet în toate direcțiile vor putea reproduce experiența 360 Reality Audio.

Produsele audio ale altor producători care suportă formatul de distribuire de la Sony vor putea de asemenea să redea conținutul 360 Reality Audio. Pentru căști, în special, va fi posibilă savurarea conținutului prin simpla folosire a aplicațiilor oferite de furnizorii de servicii muzicale participanți1.

  • Pentru detalii suplimentare, vizitați următorul website:

Website-ul oficial 360 Reality Audio: https://www.sony.net/360RA/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *