De ce adolescentii ar trebui sa aiba un spatiu personal sau chiar camera proprie?

studying-951818_960_720

Majoritatea familiilor, mai ales daca sunt mai multi copii, au spatiu insuficient pentru a pune la dispozitia fiecarui membru al familiei propria camera. Ar fi ideal ca tata sa aiba un mic spatiu pentru mesterit sau pentru studiu, iar mama un mic atelier pentru hand made sau o biblioteca unde sa citeasca in liniste sau sa faca ceea ce ii place. Iar fiecare copil al familiei sa aiba camera lui, decorata in roz sau in culori baietesti.

Dar in realitate, casa unei familii cuprinde, de cele mai multe ori, dormitorul adultilor, un living poate si o camera a copiilor, nefiind multe familii care sa-si permita un spatiu mai mare de trei camere.

Sora si frate adolescenti – aproape imposibil sa imparta aceeasi camera!

Parintii care au baiat si fata se considera de cele mai multe ori norocosi, insa nu intotdeauna este usor de crescut copii care sunt diferiti. Se cearta, au preferinte diferite pentru jocuri si jucarii, au pasiuni diferite… Dar sunt momente in evolutia lor cand, poate la varste diferite, se completeaza si se ajuta, chiar daca sunt frati care par sa nu aiba multe in comun.

Dincolo de problema certurilor de copii sau de adolescenti, la varsta pubertatii apar deja nevoia de intimitate, de spatiu personal si chiar o anumita jena se creeaza intre un baiat si o fata, desi au crescut impreuna. Daca familia nu are mai mult de trei camere, este poate momentul ca livingul sau dormitorul parintilor sa fie cedat unuia dintre copii, astfel fiecare dintre copii sa aiba propria camera.

Amenajarea camerei pentru adolescentei

Pentru baieti este mai usor, poate, de amenajat o camera, avand nevoie de un pat, care sa aiba neaparat si protectie la saltea, un birou, un dulap si, eventual, rafturi sau spatii pentru depozitare. In mare, si fetele au aceleasi cerinte, la care se adauga insa o oglinda si multe accesorii.

Este important ca tinerii sa fie consultati si implicati in amenajarea camerei lor, chiar daca nu pot fi satisfacute toate dorintele lor, insa macar sa se tina cont de culori sau de aspectul obiectelor de mobilier.

Tinerii au pasiuni si vedete preferate, asadar, de multe ori, isi doresc sa umple peretii cu postere, dar nu ar trebui sa fie o problema, deoarece exista materiale pt. lipit care nu distrug peretii.

Marele avantaj al acordarii unui spatiu personal fiecarui copil este responsabilizarea pentru ingrijirea acestuia si pentru pastrarea ordinii si a curateniei. Adolescentii au tendinta sa fie deranjant de dezordonati, insa este doar o perioada, iar efortul si nervii parintilor de a-i redresa si invata sa faca ordine nu vor fi de prisos deoarece, treptat, vor avea grija de camera lor. La o responsabilizare pentru ingrijirea camerei pot fi de mare folos musafirii copiilor, care stimuleaza ordonarea lucrurilor in camera.

Iar faptul ca majoritatea tinerilor isi doresc un animalut poate fi, de asemenea, un moft care poate fi acceptat de parinti, deoarece grija pentru un caine sau o pisica poate obliga un copil sa isi asume responsabilitatea vietii micului prieten si chiar bunastarea acestuia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *